Bring them back!








Τον καιρό της Τουρκοκρατίας (1806), τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μια μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά, μεταφέρθηκαν στην Βρετανία από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμη του Έλγιν, με την πρόφαση ότι αποτελούν παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά και πρέπει να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν ανάλογα. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική κυριαρχία στην Ελλάδα ο λόρδος Έλγιν, κατάφερε να φυγαδεύσει τα γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα στο Λονδίνο, όπου και αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1816 και το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.

Εδώ και δεκαετίες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες γιά την επιστροφή και επανένωση των γλυπτών, με σημαντικότερο το αίτημα που ανέπτυξε κατά τη δεκαετία του '80 ως Υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη. Η στάση του Βρετανικού Μουσείου είναι αρνητική και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει ελληνικό, μουσείο αντάξιο της κληροvoμιάς αυτής, που να μπορεί να προσδώσει στα Γλυπτά αυτά την 'αίγλη' που τους αρμόζει.

Μετά την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το Βρετανικό Μουσείο είναι διατεθημένο να μας "δανείσει" τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Φυσικά η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση. Οι προσπάθειες για την επιστροφή των Μαρμάρων δεν έχουν σταματήσει και δε θα σταματήσουν. Ακολουθεί ένα ευρηματικό βιντεάκι που σκοπό έχει να αφυπνίσει την ελληνική συνείδηση και να καταδείξει πόσο κωμικοτραγικό είναι να θέλουν να μας δανείσουν τα κλεμμένα!





Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης! Αξίζει να το επισκεφτείτε.

Το Βρετανικό Μουσείου του Λονδίνου

Bring them back!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου