Η Γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι η πιο ισχυρή γλώσσα. Το 60% της επικοινωνίας δεν είναι λεκτική, αλλά γίνεται με τη γλώσσα του σώματος. Επίσης, περισσότερα μηνύματα στέλνονται με την τονικότητα της φωνής παρά με τις ίδιες τις λέξεις. Η στάση, η κίνηση και η θέση του σώματος και του προσώπου στέλνουν μηνύματα συνεχώς και συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι βγάζουμε περισσότερα νοήματα προς τα έξω από αυτά που συνειδητοποιούμε. Η χρήση και η κατανόηση της γλώσσας του σώματος είναι κατά βάση ασυνείδητη. Πολλές φορές οι άνθρωποι το μεταφράζουν αυτό σαν ένστικτο. 


Μάτια: είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Όταν οι κόρες διαστέλλονται, συνήθως βλέπουμε κάτι που μας αρέσει. Όταν το βλέμμα επικεντρώνεται σε κάτι ή κάποιον για πάνω από 5 δευτερόλεπτα, αυτό πιθανόν να μεταφραστεί ως επιθετική συμπεριφορά ή προσπάθεια επιβολής. Ακόμα, η αποφυγή οπτικής επαφής και το χαμήλωμα των ματιών, δείχνει αδυναμία, συστολή και κλειστό χαρακτήρα. 

Πρόσωπο: μαζί με τα μάτια είναι το πιο εκφραστικό μέρος του σώματος. Όταν κοιτάζουμε κάποιον, πρώτα βλέπουμε το πρόσωπο. Εκεί αποτυπώνονται όλα τα συναισθήματα. Το χαμόγελο εκπέμπει αμέσως θετικά αισθήματα και προσδίδει ζωή και καλή διάθεση στο πρόσωπο.

Κεφάλι: Όταν θέλουμε να δείξουμε ότι παρακολουθούμε κάποιον που μιλάει ή ότι συμφωνούμε μαζί του, κουνάμε το κεφάλι με συγκατάβαση.  

Χέρια: τα σταυρωμένα χέρια δείχνουν κλειστό χαρακτήρα και αμυντική στάση.Τα σφιγμένα χέρια δείχνουν μια συγκρατημένη, αγχώδη ή αρνητική στάση. Όταν ξεκινάμε πρώτοι μια χειραψία δημιουργούμε μια αίσθηση ισχύος και δείχνουμε ότι έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνουμε το πρώτο βήμα. Μια χαλαρή χειραψία υποδηλώνει έλλειψη ισχυρής προσωπικότητας. Τα ιδρωμένα χέρια προδίδουν αγωνία και νευρικότητα. Όταν η χειραψία διαρκεί λίγο παραπάνω δείχνει συμπόνια.


Πόδια: ο σκοπός τους είναι να μετακινούμαστε προς εκείνο που επιθυμούμε και να απομακρυνόμαστε από αυτό που δεν θέλουμε. Η θέση των ποδιών δείχνει κατά πόσο κάποιος νιώθει έλξη και ενδιαφέρον για μια συνομιλία ή κατά πόσο θέλει να αποχωρήσει.  

Το φαινόμενο του καθρέφτη: όσο πιο κοντά βρίσκονται δύο άνθρωποι, τόσο περισσότερο αντιγράφουν τις κινήσεις ο ένας του άλλου.


Επομένως,           ''Actions speak louder than words''.

                     (Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου