Δύο φοιτητές κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη

                           Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Σάντας

1941: Οι Γερμανοί έχουν κατακτήσει την Ελλάδα και στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης κυματίζει η χιτλερική σημαία. Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος, φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής και ο Λάκης Σάντας, φοιτητής της Νομικής, έψαχναν να βρουν τρόπους να προσεγγίσουν την κορυφή της Ακρόπολης χωρίς να γίνουν αντιληπτοί απ τους Γερμανούς, που έχουν περιφράξει τον βράχο με συρματόπλεγμα εγκαθιστώντας φρουρά. Ανακαλύπτουν το "Πανδράσειον άντρον", που ξεκινά από κάποιο σημείο του βράχου και οδηγεί σ ένα άνοιγμα δίπλα στο Ερεχθείο. Τις επόμενες μέρες ανεβαίνουν στην Ακρόπολη σαν επισκέπτες, μελετώντας τις επικείμενες κινήσεις τους.



Αποφασίζουν το τόλμημα τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαίου του 1941. Ξεκινούν εφοδιασμένοι μ' ένα μικρό φακό κι ένα μαχαιράκι. Φθάνουν στο συρματόπλεγμα, μπαίνουν μέσα κι αρχίζουν να σέρνονται προς την είσοδο της σπηλιάς. Για καλή τους τύχη στην σπηλιά είχαν ξεκινήσει ανασκαφές και υπήρχαν σκαλωσιές. Σκαρφαλώνουν μέχρι το άνοιγμα της κορυφής.
Πλησιάζουν προς τον ιστό της Γερμανικής σημαίας κι όταν φθάνουν σε απόσταση 50 μέτρων, πετούν χαλίκια, για να διαπιστώσουν τυχόν παρουσία Γερμανού σκοπού. Φρουρός δεν υπάρχει, οπότε μπορούν να συνεχίσουν. Φθάνουν στον ιστό, λύνουν το συρματόσκοινο και τραβούν την σημαία προς τα κάτω. Εκείνη όμως δεν κατεβαίνει, γιατί όντας τεράστια, στερεώνεται σε τρία ακόμα χοντρά σκοινιά. Προσπαθούν ν ανέβουν στον ιστό για να την σκίσουν αλλά το ύψος είναι μεγάλο και δεν μπορούν να φτάσουν στην κορυφή.

Τότε, ενώ η ώρα περνά, παρατηρούν μέσα στο σκοτάδι, ότι τα σκοινιά στερεώνονται με σκουριασμένους κρίκους στα μάρμαρα του εδάφους. Ξεκολλούν τα συρματόσκοινα από τους κρίκους και η σημαία κατέβηκε! Σκέφτονται να την πάρουν μαζί τους αλλά είναι τεράστια. Κόβουν λοιπόν από ένα κομμάτι ο καθένας, τυλίγουν την υπόλοιπη σε ρολό και την πετάνε σε διπλανό ξεροπήγαδο. Κατεβαίνουν απ το ίδιο μέρος που ανέβηκαν και σα να μην τρέχει τίποτα, γυρίζουν στα σπίτια τους..

Την άλλη μέρα οι Γερμανοί αλλά και όσοι Αθηναίοι πρόλαβαν να δουν τον άδειο ιστό δεν πίστευαν στα μάτια τους. Να τι έλεγε η ανακοίνωση του Γερμανικού φρουραρχείου της Αθήνας..
"Κατά τή νύχτα της 30ης μέχρι της 31ης Μαίου, υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα Γερμανική πολεμική σημαία, παρ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι δια της ποινής του θανάτου".

Το νέο διαδίδεται αστραπιαία σ ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το Κάιρο, όπου εδρεύει το συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής αλλά και το Λονδίνο, αναφέρονται με επαινετικά σχόλια στους Ελληνες πατριώτες, που αποτόλμησαν αυτό το ηρωικό εγχείρημα!!
Τα ονόματα του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ και του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΑΝΤΑ γίνονται ωστόσο γνωστά το 1945 απ τον ημερήσιο τύπο. Η πράξη χαρακτηρίζεται ως "η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στην κατεχόμενη Ευρώπη.."

Στο σημείο που υψωνόταν η σβάστικα σήμερα υπάρχει η επιγραφή που εντοιχίστηκε το 1982.
" Τη νύχτα της 30ης Μαίου 1941 οι πατριώτες Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατέβασαν την σημαία των ναζί κατακτητών απ τον ιερό βράχο της Ακρόπολής".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου