Η αυτοεκτίμηση του παιδιού και ο ρόλος των γονιών


Δείξτε αγάπη και στοργή στο παιδί σας. Έτσι το παιδί μέσα από την εμπειρία του νιώθει ότι αξίζει την εκτίμηση και την αγάπη των άλλων. Αποδεχτείτε το παιδί σας ανεξάρτητα από τις δυνατότητές του, τις δυσκολίες του ή την ιδιοσυγκρασία του.
Διδάξτε του όρια. Σταθεροί οικογενειακοί κανόνες βοηθούν το παιδί να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα σταθερά και ξεκάθαρα όρια προστατεύουν το παιδί, αλλά του δίνουν το περιθώριο για υγιή και αυτόνομη ανάπτυξη.
Θέστε στο παιδί σας στόχους, τους οποίους μπορεί να επιτύχει. Απαραίτητη προϋπόθεση οι στόχοι να ταιριάζουν στην ηλικία και στις ικανότητες του.

Δώστε του ενθάρρυνση. Κάθε παιδί χρειάζεται υποστήριξη από τους γονείς του. Η ενθάρρυνση αναγνωρίζει την προσπάθεια, και δεν εξαρτάται απαραίτητα από το αν το αποτέλεσμα ήταν επιτυχία.
Κρίνετε την πράξη και όχι το άτομο.
Μην χρησιμοποιείτε ετικέτες. Τα παιδιά συχνά σπεύδουν να επιβεβαιώσουν την “ταμπέλα” που τους έχουν δώσει, χάνοντας έτσι ένα κομμάτι του δυναμικού τους.
Επιτρέψτε την έκφραση συναισθημάτων. Μόνο τότε το παιδί θα μπορέσει ανοιχτεί σε σας, και θα μπορέσει να χτίσει την αυτοεκτίμησή του. Αν σ’ ένα παιδί λέμε ότι πρέπει να μην έχει κάποια συναισθήματα (κυρίως δυσάρεστα),το προτρέπουμε να αρνηθεί συναισθήματα για να μας ευχαριστήσει. Επικυρώστε αυτό που νιώθει, ονοματίστε το συναίσθημα και δείξτε κατανόηση.
Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Βεβαιώστε το πως είναι μοναδικό και ιδιαίτερο με τον τρόπο του.
Δώστε του αμέριστη προσοχή. Στείλτε του το μήνυμα πως είναι σημαντικό κι αξίζει.
Υποστηρίξτε το στα υγιή του ρίσκα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει κάτι νέο, ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος να μην τα καταφέρει. Αφήστε το να κάνει λάθη. Με αυτό τον τρόπο, θα κατανοήσει ότι μπορεί να κάνει και κάποια λάθη και να ξαναδοκιμάσει, χωρίς να νιώθει ότι πλήττεται η αυτοεκτίμηση του.
Τέλος, φροντίστε και τη δική σας αυτοεκτίμηση. Οι γονείς που δεν έχουν αυτοεκτίμηση, δυσκολεύονται να μεγαλώσουν παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να είστε τέλειοι, αλλά αναγνωρίστε τα θετικά σας στοιχεία και προσπαθήστε να βελτιωθείτε. Μην ξεχνάτε ότι το ίδιο σας το παράδειγμα είναι το καλύτερο δυνατό “μάθημα” για τα παιδιά σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου