Αρχαία Ελλάδα: οι γυναίκες στη μάχη

Η θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα) θεωρούνταν αναμφισβήτητα υποδεέστερη από αύτη του άντρα. Τα καθήκοντά της ήταν να υποτάσσεται στον σύζυγό της, δώσει παιδιά στην οικογένειά του συζύγου της και να τα αναθρέψει (τη βοηθούσε και μια γυναίκα η "τροφός"), να εκτελεί τις οικιακές εργασίες και να ασχολείται με το νοικοκυριό ή να παρακολουθεί το υπηρετικό προσωπικό. Ζούσε σε καθεστώς ανατολίτικου περιορισμού.

Οι δωρικές κοινωνίες, αντίθετα, ήταν πολύ πιο φιλελεύθερες απέναντι στις γυναίκες. Στη Χίο, τη Λοκρίδα, τη Κρήτη και φυσικά στη Σπάρτη η θέση της γυναίκας ήταν καλύτερη. Ιδιαίτερα στη Σπάρτη, παρόλο που θεωρείται αυταρχική, δεσποτική και ανελεύθερη. Οι γυναίκες της Σπάρτης επιτρεπόταν ακόμα και να να ασκούνται γυμνές και συμμετείχαν σε αγώνες προς τιμήν της Ήρας, φορώντας τον κοντό χιτώνα τους. Επίσης, μορφώνονταν και υπήρχαν γυναίκες που ασχολούνταν με την ποίηση.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας είναι ο πρώτος που ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των γυναικών. Αντιτίθεται στην επικρατούσα άποψη πως οι γυναίκες είναι μόνο για να κάνουν παιδιά και να φροντίζουν το νοικοκυριό τους. Παραδέχεται πως διαθέτουν λιγότερη σωματική ρώμη, αλλά αυτό δεν μπορεί να τις εμποδίσει από το να μοιράζονται τα καθήκοντα των φυλάκων. Για το λόγο αυτό πρέπει να εκπαιδεύονται στη μουσική, τη γυμναστική και τον πόλεμο, όπως ακριβώς οι άνδρες. Οι γυναίκες είναι επιτυχημένες στην ιατρική και τη μουσική. Γιατί όχι λοιπόν, και στα αθλητικά ή το χειρισμό των όπλων;





Το τραγούδι που ακούγεται στο βίντεο λέγεται "Της Άρνης το νερό" και είναι του Σταύρου Σιόλα. Είναι το τραγούδι που βγήκε πρώτο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 2006.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου