Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

215 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παγκόσμιως, από τα οποία τα 115 εκατομμύρια απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, γίνεται πρόοδος καθώς το ποσοστό των παιδιών που εργάζονται έχει μειωθεί κατά 3% τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η μείωση αυτή δεν είναι ικανοποιητική.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα. Πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό.

Παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Στην Ελλάδα, 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών
Έτσι λοιπον η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως ημέρα κατά της παιδικής εργασίας και ιδιαίτερα για τα παιδιά της Αφρικής που στην πλειοψηφία τους εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου